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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  06/01/2015
Data da última atualização:  07/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  DUTRA, M. de S.; MESQUITA, M. S. O.; VASCONCELOS, A. K. D.; BATISTA, A. S. M.; MESQUITA, R. M.; MAGALHÃES, Y. A.; LIMA, L. D. de; DUARTE, T. F.
Afiliação:  MIKAELLE DE SOUZA DUTRA, Graduação - Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE; MAURO SÉRGIO OLIVEIRA MESQUITA, Graduação - UVA - Sobral, CE; ARIANNY KASSIA DONATO VASCONCELOS, Graduação - UVA - Sobral, CE; ANA SANCHA MALVEIRA BATISTA, UVA - Sobral, CE; RÔMULO MELO MESQUITA, Graduação - UVA - Sobral, CE; YARA ARRUDA MAGALHÃES, Graduação - UVA - Sobral, CE; LISIANE DORNELES DE LIMA, CNPC; TEREZINHA FERNANDES DUARTE, CNPC.
Título:  Qualidade sensorial da carne de cordeiros Morada Nova com ou sem suplementação, abatidos em diferentes idades.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 9., 2014, Ilhéus. Produção animal: novas diretrizes; trabalhos apresentados. Ilhéus: SNPA, 2014. 3 f.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Resumo: Objetivou-se caracterizar a carne de cordeiros Morada Nova abatidos em diferentes idades e submetidos ou não a suplementação. Foram utilizados 32 cordeiros, machos, não castrados, abatidos aos 60, 78, 106 e 134 dias, com grupo de 8 cordeiros em cada abate, num esquema fatorial 4x2. Avaliaram-se os parâmetros de dureza, suculência, sabor, cor, aroma e aceitação global, para tanto foi utilizado um painel treinado com 13 pessoas. A suplementação não modificou as características sensoriais, enquanto a idade ao abate não altera dureza, suculência e aceitação global. O sabor é intensificado com o aumento da idade de abate e a cor diminui com o aumento da idade, mas só foi diferente mesmo aos 60 e 134 dias, os outros são iguais. O aroma aos 60 dias é menos intenso que o restante. [Sensory quality of meat from lambs Morada Nova with or without supplementation, slaughtered in different ages]. Abstract: bjective of characterizing the meat from lambs Morada Nova slaughtered in different ages and submitted or no supplementation. We used 32 uncastrated males, lambs slaughtered at 60, 78, 106 and 134 days, with a group of 8 lambs in each slaughter, a factorial 4 x 2. We evaluated the parameters of hardness, juiciness, taste, colour, aroma and global acceptance, for both used a trained panel with 13 people. No supplementation modified sensory characteristics, while the age at slaughter does not change hardness, juiciness and global acceptance. The flavor is intensified with increas... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acceptability; Aceitabilidade; Aceitação; Dureza; Flavour; Organoleptic analysis; Raça Morada Nova; Suculência.
Thesagro:  Análise organoléptica; Carne; Cor; Cordeiro; Ovino; Sabor.
Thesaurus Nal:  Juiciness; Lamb meat; Mutton; Sheep.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114871/1/aac-Qualidade.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC28325 - 1UPCAA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  21/11/2012
Data da última atualização:  08/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MARRACCINI, P.; VINECKY, F.; ALVES, G. S. C.; RAMOS, H. J. O.; ELBELT, S.; VIEIRA, N. G.; CARNEIRO, F. A.; SUJII, P. S.; ALEKCEVETCH, J. C.; SILVA, V. A.; DaMATTA, F. M.; FERRÃO, M. A. G.; LEROY, T.; POT, D.; VIEIRA, L. G. E.; SILVA, F. R. da; ANDRADE, A. C.
Afiliação:  PIERRE MARRACCINI, Cenargen, CIRAD; FELIPE VINECKY, Cenargen; GABRIEL S. C. ALVES, Cenargen; HUMBERTO J. O. RAMOS, IAPAR; SONIA ELBELT, Cenargen, CIRAD; NATALIA G. VIEIRA, Cenargen; FERNANDA A. CARNEIRO, Cenargen; PATRICIA S. SUJII, Cenargen; JEAN C. ALEKCEVETCH, Cenargen; VÂNIA A. SILVA, UFV; FÁBIO M. DAMATTA, UFV; MARIA AMELIA GAVA FERRÃO, SAPC; THIERRY LEROY, CIRAD; DAVID POT, CIRAD; LUIZ G. E. VIEIRA, SAPC; FELIPE RODRIGUES DA SILVA, CNPTIA; ALAN CARVALHO ANDRADE, CENARGEN.
Título:  Differentially expressed genes and proteins upon drought acclimation in tolerant and sensitive genotypes of Coffea canephora.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Journal of Experimental Botany, Oxford, v. 63, n. 11, p. 4191-4212, 2012.
DOI:  10.1093/jxb/ers103
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to investigate the molecular mechanisms underlying drought acclimation in coffee plants by the identification of candidate genes (CGs) using different approaches. The first approach used the data generated during the Brazilian Coffee expressed sequence tag (EST) project to select 13 CGs by an in silico analysis (electronic northern). The second approach was based on screening macroarrays spotted with plasmid DNA (coffee ESTs) with separate hybridizations using leaf cDNA probes from drought-tolerant and susceptible clones of Coffea canephora var. Conilon, grown under different water regimes. This allowed the isolation of seven additional CGs. The third approach used two-dimensional gel electrophoresis to identify proteins displaying differential accumulation in leaves of drought-tolerant and susceptible clones of C. canephora. Six of them were characterized by MALDI-TOF-MS/MS (matrix-assisted laser desorption-time of flight-tandem mass spectrometry) and the corresponding proteins were identified. Finally, additional CGs were selected from the literature, and quantitative real-time polymerase chain reaction (qPCR) was performed to analyse the expression of all identified CGs. Altogether, >40 genes presenting differential gene expression during drought acclimation were identified, some of them showing different expression profiles between drought-tolerant and susceptible clones. Based on the obtained results, it can be concluded that factors involved a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Candidate gene; Differential expression; Drought acclimation; Proteomic; Proteômica; Real time PCR.
Thesagro:  Café; Coffea Canephora; Genética.
Thesaurus NAL:  Genetics.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN34178 - 1UPCAP - DDSP 20327SP 20327
CNPTIA16933 - 1UPCAP - DD
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